Flygtningeskibet Anton

Først en stor tak til alle de mennesker, der fandt vej til vores telt-bod, vores butik og vores madbuffet i teltene i lørdags. Vi havde kanontravlt, og fik slet ikke den tid, vi gerne ville, til at tale med jer alle, men mange tak for al den positive respons, I har givet os på mad og vores tilbud på denne dag. Men, kom endelig ned i butikken, nu hvor det er blevet hverdag igen, så har vi tid til hver enkelt af jer.

Men lige nu vil jeg også gerne fortælle lidt om flygtningeskibet Anton, som lige nu ligger i Thisted Havn ved Havnetorvet. Den kom i går (faktisk i lørdags, og det kan du også læse om i Thisted Dagblad), men skibet er der kun i dag og i morgen (den 15/8 og den 16/8.11). Anton er et gammelt fiskeskib, og det ejes af vore venner i "Levende Hav". Vi har jo tidligere arbejdet meget sammen med Levende Hav. Ja, vort samarbejde stammer helt tilbage fra den gang, da det hed "Fiskernes Økologiske Netværk". Vi er medlem af foreningen "Levende Hav", da vi deler rigtig mange synspunkter med dem på fiskeriområdet, og selvom det har været svært - for ikke at sige helt umuligt - de seneste år - at arbejde for en form for  økologimærke på vildtlevende fisk, der er fisket bæredygtigt, så har hverken vi, eller Levende Hav, mistet håbet om, at det engang kan lykkes. Lige nu er der meget fokus på MSC-mærket, men det er jo bare slet ikke godt nok, og når man tænker på, at det er planen, at stort set al dansk fiskeri skal certificeres under denne ordning (det er noget, men betaler mange penge for, og der er mange penge i det), så er det jo klart, at det slet ikke kan favne et rigtigt bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. Det svarer jo næsten til, at alle danske fødevarer kan købe sig til det røde-ø-mærke, og det går jo naturligvis ikke, da øko-varer jo netop skal være noget helt specielt. Ligeledes skal et miljømærke til fisken jo være helt speciel, og naturligvis ikke noget alle kunne købe, med mindre de selvfølgelig overgår til en helt anden type fiskeri. Så vi ønsker os stadig rigtigt meget en form for øko-mærke til den vildtfangede fisk (altså den fisk, der er fisket miljørigtigt og af bæredygtige bestande, og som kan landes i en helt frisk kvalitet). Det er den fisk, vi altid går efter på fiskeauktionen, og Per kender de enkelte både, og ved hvilke, han skal købe fra, men vi mangler en form for bevis - ja et mærke, og når MSC, som jo burde kunne bruges, så favner det hele, og samtidig kalder det for bæredygtigt, så bliver det altså lidt svært at bevise, at man er en ansvarlig fiskehandler. Et eksempel på, at de favner det hele er, at selv muslinger her fra Limfjorden, der er fanget med bundskraberedskaber, er blevet godkendt under MSC-mærket, så vi ønsker os altså et reelt miljø-mærke på fisken.

Men, nok og det - lige nu. For lige nu er der mulighed for at besøge kutter Anton og hilse på de frivillige ombord, herunder vores gamle ven Knud Andersen, som i år er blevet 70, men som stadig kæmper indædt for den gode sag. For som Knud siger, så hænger det hele jo sammen, men alt dette, syntes jeg, I skal tale med ham selv om. Vi har også lige nu en brochure i butikken der fortæller om det hele (og på skibet er der naturligvis også nogle, og her kan du også købe en kalender for 10,- kroner). Og om ikke andet, så må I se de smukke flygtningeskulpturer om bord på skibet. De ser tankevækkende ægte ud.

Du kan også læse mere om flygtningeskibet på Thisted Kommunes hjemmeside lige her: http://www.thisted.dk/Topmenu/Nyheder/Nyheder/09082011%20Flygtningebaad....
eller på Facebook-gruppen lige her: http://www.facebook.com/FlygtningeskibetMSAnton
levende hav har også en hjemmeside www.levendehav.dk og de er ved at lave en facebookside her: http://www.facebook.com/group.php?gid=6245703718

Mange hilsener fra Lisbeth Toft Jensen.